SDKÚ-DS chce zakázať stranícke nominácie na najdôležitejšie pozície

11.01.2012 Bratislava

Bratislava 11. januára (TASR) - Stranícke a koaličné nominácie na najdôležitejších pozíciách v manažmentoch veľkých firiem, vo vedení finančných úradov, Sociálnej poisťovne a úradov práce sa zakážu. Takýto krok sľubuje voličom SDKÚ-DS vo svojom volebnom programe 4x4, ktorý zverejnila na svojej internetovej stránke.

Ministri si budú vyberať z ľudí, ktorí prejdú náročným výberom. \"Ovplyvňovanie výberu sa stane trestným činom rovnako, ako ním je manipulácia verejného obstarávania. Vrcholoví manažéri budú odmeňovaní podľa pravidelného hodnotenia na základe vopred určených a zverejnených kritérií. Ich neplnenie môže byť zákonným dôvodom na odvolanie,\" uvádza sa vo volebnom programe.

Zmeny majú nastať aj v Policajnom zbore. \"Je najvyšší čas zastaviť ustavičné personálne výmeny a neistotu v polícii, pretože jej sťažujú prácu pri jej najdôležitejšej úlohe - ochrane občanov. Navrhneme, aby policajného prezidenta menovala vláda na návrh ministra vnútra po verejnom vypočutí v príslušnom parlamentnom výbore,\" avizuje SDKÚ-DS. Inšpekcia sa má zase oddeliť od ľudí, ktorí riadia políciu a armádu a vytvoriť nezávislý inšpekčný úrad. \"Nezávislá kontrola bude silnejšia, efektívnejšia aj lacnejšia ako rezortné inšpekcie podriadené ministrom obrany a vnútra alebo policajnému prezidentovi,\" tvrdí strana v dokumente 4x4.

SDKÚ-DS zároveň avizuje, že v inštitúte povinného zverejňovania zmlúv pôjde oveľa ďalej. \"Sprístupnenie verejných databáz zavedieme ako princíp, akákoľvek výnimka bude musieť byť odôvodnená. Vytvoríme centrálne registre verejných obstarávaní, predaja majetku a poskytnutých dotácií,\" sľubuje strana Mikuláša Dzurindu. Pripraveným novým zákonom tiež chce znížiť komplikovanosť verejného obstarávania a určiť jasnú zodpovednosť a tresty za zmanipulované tendre.

V rezorte justície sa chce SDKÚ-DS opäť vrátiť k ambícii oddeliť funkciu predsedu Súdnej rady a predsedu Najvyššieho súdu SR, ktoré aktuálne zastáva Štefan Harabin. \"Zavedieme elektronické doručovanie súdnych rozhodnutí a nahrávanie súdnych pojednávaní. Zvýšime užívateľský komfort pri vyhľadávaní zverejnených rozhodnutí. Vďaka tomu budú súdy konať včas a zvýši sa právna istota a predvídateľnosť ich rozhodovania,\" tvrdí strana.

Volebný program SDKÚ-DS 4x4 už strana predstavila na tlačovej konferencii. Chce o ňom ešte diskutovať s odbornou verejnosťou a v nedeľu 15. januára ho má schváliť ústredná rada strany v Modre. Samotný program má štyri oblasti - pracovné miesta, poriadok a spravodlivosť, zodpovedný štát a podpora rodiny.
 

Vyberte región